Pomazánky 6× jinak

Pomazánky 6× jinak

08.03. 2019 | Blog

Na toustový chleba podle našeho videoreceptu, na jakékoli jiné pečivo nebo třeba jako dip k zeleninovým špalíčkům na párty – naše šestice pomazánek se bude hodit při spoustě příležitostí.

1. Krémové z tofu

- můžete použít tofu natural, uzené nebo marinované ochucené
- vždy rozmixujte tofu s troškou rostlinné smetany, pak můžete dle chuti přidat česnek, křen, osmaženou nebo syrovou cibuli, pečenou zeleninu, nastrouhaný celer nebo mrkev
- a navíc: tyhle pomazánky jsou skvělé jako dipy k pečeným bramborům – brambory nakrájejte na měsíčky, promíchejte s olivovým olejem, osolte, upečte v troubě a nakonec servírujte s pomazánkou z tofu

Veganská budapešť

(na obrázku nahoře uprostřed)

200 g bílého tofu • 1 cibule (cca 60 g) • 3 stroužky česneku • 3 lžíce olivového oleje • 1 lžíce sladké papriky • 30 ml sójové smetany • 1 lžíce lahůdkového droždí • 1 lžička himálajské nebo mořské soli

1. Nakrájenou cibuli a česnek osmahněte na oleji dozlatova. Přidejte lžíci papriky, rozmíchejte a vypněte plotýnku.
2. Rozmixujte tofu se sójovou smetanou, přidejte osmahnutou cibuli s česnekem a paprikou.
3. Osolte, ochuťte lahůdkovým droždím, rozmixujte do hladkého krému.

2. Vydatné s luštěninou

- na luštěninové pomazánky se hodí všechny luštěniny – červená čočka, různé druhy fazolí, cizrna, mungo
- tip: uvařte si jich celý pytlík a zbytek dejte do lednice nebo do mrazáku
- luštěniny kombinujte s dušenou nebo pečenou zeleninou, s vločkami, s houbami, s ořechovými nebo semínkovými másly, s trochou kvalitního panenského oleje

Mrkvová pomazánka s červenou čočkou 

(nahoře vpravo)

1 menší cibule • 2 stroužky česneku • 1 mrkev (100 g) • 5 lžic olivového oleje • 100 g červené čočky • 2 lžičky lahůdkového droždí • 2 lžíce umeocta • 1 lžíce ovesných vloček • 50 g slunečnicových semínek na ozdobu, 1 lžička kurkumy

1. Nakrájenou cibuli a česnek osmahněte na oleji. Přidejte nastrouhanou mrkev a chvilku restujte. 
2. Čočku propláchněte, přidejte k zelenině a opět krátce osmahněte. Zalijte vodou, aby byla čočka ponořená, a duste 15 minut do rozvaření čočky. Ke konci varu přidejte ovesné vločky, vstřebají přebytečnou tekutinu. 
3. Pomazánku rozmixujte na hladký krém. Ochuťte lahůdkovým droždím, umeoctem a kurkumou.
4. Slunečnicová semínka krátce opražte, vmíchejte je do pomazánky nebo použijte jako ozdobu.

3. Aromatické s pečenou zeleninou

- tip: pečená zelenina je mnohem chutnější a aromatičtější, než vařená či dušená
- k pečení se hodí se spousta druhů – česnek, paprika, mrkev, celer, petržel, řepa, všechny druhy dýní 
- výborná je i pomazánka z pečeného lilku (tradiční baba ghanoush) - lilek vcelku upečte v troubě, dokud slupka nezčerná, vydlabejte dužinu, tu rozmixujte s kešu předem namočenými, citronovou šťávou, olivovým olejem a sezamovou pastou tahini, podle chuti dosolte

Dýňová pomazánka s vlašskými ořechy 

(dole vpravo)

250 g dýně hokaido • 50 g vlašských ořechů • 1 lžička soli • ½ lžičky bílého pepře • 3 lžíce olivového oleje 

1. Očištěnou dýni zbavenou semínek nakrájejte na větší kusy, osolte, přidejte olej, pečte cca 40 minut při 180 °C.
2. Vlašské ořechy krátce opražte nasucho na pánvi.  
3. Vše rozmixujte dojemna. 

Tip: místo ořechů můžete použít ořechové máslo. 

4. Nadýchaný hummus

- jde sice také o luštěninovou pomazánku, ale podle nás si zaslouží speciální kategorii
- v tradiční verzi jsou hlavními surovinami uvařená cizrna, sezamová pasta tahini, citronová šťáva, olivový olej, česnek a sůl 
- přidané konopné semínko přidá zajímavou chuť a navíc je bohaté na omega 3
- tip: nezapomeňte při mixování použít i trochu nálevu z cizrny (kterému se říká aquafaba), díky němu bude hummus krásně nadýchaný; aquafaba po ušlehání získá stejnou konzistenci jako sníh z bílků a dá se používat i do různých krémů, do těst nebo třeba do majonézy
- hummus můžete dál různě ochucovat – mletou sušenou paprikou, římským kmínem, olivami, sušenými rajčaty…
- a navíc: hummus je skvělý i jako dip k zeleninovým špalíčkům nebo pečené zelenině, také se používá do plněných tortil

Konopný hummus 

(nahoře vpravo)

200 g sterilované cizrny + 6 lžic nálevu • 50 g konopného semínka • 2 lžíce tahini • 50 ml olivového oleje • 3 lžíce citronové šťávy • 1 stroužek česneku • 1 lžička římského kmínu • mořská sůl

1. Všechny suroviny rozmixujte do hladkého krému.
2. Nakonec pokapejte trochou olivového oleje.

5. Superpomazánky

- kombinujte suroviny, které jsou obzvlášť nabité prospěšnými látkami (ale nezapomeňte, že neexistuje žádná nejzdravější potravina a tajemství dobrého jídelníčku spočívá v rozmanitosti)
- zelenina – červená řepa, brokolice, kapusta, mrkev…
- ořechy a semínka – konopné a dýňové semínko, vlašské ořechy, sezam…
- ochucení a koření – kurkuma, sójové omáčky shoyu nebo tamari, miso pasty, umeocet
- nezapomeňte na kvalitní bílkoviny – rychle hotové luštěniny (červená čočka, cizrna z plechovky), tofu, tvaroh a tvarohové sýry

Pomazánka z červené řepy 

(dole vlevo)

150 g červené řepy • 50 g konopného semínka • 50 g cizrny z plechovky • 1 lžíce  medu • 1 lžíce citronové šťávy  • 1 lžička soli 

1. Řepu zabalenou v alobalu pečte doměkka cca 1 hodinu. 
2. Všechny suroviny rozmixujte do hladkého krému. 

6. Svěží jaro-letní

- jako základ poslouží tvaroh nebo čerstvý sýr – v biokvalitě je dostupný např. čerstvý sýr Matylda, měkký tvaroh, množství kozích a mléčných sýrů 
- doplnit můžete trochou jogurtu nebo smetany pro správnou konzistenci
- přidejte čerstvé byliny (i ty divoké), nastrouhané ředkvičky, kedlubny
- vmíchejte trochu lahůdkového droždí nebo drcených ořechů či semínek
- můžete dochucovat citronovou šťávou, umeoctem, solí, olivovým olejem
- zdobte čerstvými nebo sušenými květy (např. od Sonnentoru) 

Tvarohová pomazánka s ředkvičkami a sušenými květy 

(dole uprostřed)

200 g kozího tvarohového sýra • trocha rostlinné smetany •  10 nastrouhaných ředkviček • 1 lžíce lahůdkového droždí 

1. Sýr rozmixujte se smetanou do hladkého krému. 
2. Omyté ředkvičky nastrouhejte na hrubém struhadle, vmíchejte spolu s lahůdkovým droždím do pomazánky. Ochuťte, případně dosolte. 

Čím pomazánky dochucovat

  • koření a bylinky sušené i čerstvé
  • lahůdkové droždí (zvýrazní chuť a chutná tak trochu jako parmezán)
  • sójové omáčky shoyu a tamari
  • slano-kyselý umeocet (pak opatrně se solí)
  • hořčice

Čím pomazánky vylepšit a ozdobit

  • lehce opražená semínka nebo oříšky – pražte na troše oleje nebo na suché pánvi pozvolna pár minut, až se semínka rozvoní
  • vmíchejte trochu ořechového nebo semínkového másla – nejvýraznější je sezamové (tahini) nebo dýňové, velmi jemné je naopak kešu nebo mandlové

Aktuální číslo našich Dobrot

Dobroty 24 – podzim-zima 2018

Okuste dobroty, zdravé recepty a slevy přímo na vašem e-mailu.

Přihlášení

Žádný strach, na e-mail vám pošleme obratem nové heslo.
Pokud vám nepřišlo, zkontrolujte si spamovou schránku.

Chci se přihlásit

Košík

Nákupní košík je prázdný.