Klíčící semínko – továrna na výrobu živin
Při procesu klíčení začnou v semenech probíhat metabolické děje, které mají poskytnout dostatek živin rostoucímu rostlinnému organizmu. Aktivují se v nich enzymy a až několikanásobně v nich vzroste obsah vitaminů, zejména B a C. Škroby se přeměňují na cukry, bílkoviny se štěpí na aminokyseliny a tuky na mastné kyseliny. Naklíčená semena také obsahují velké množství železa a hořčíku. Klíčky tak představují koncentrát zdraví prospěšných látek a oproti suchým semenům jsou výživově mnohonásobně bohatší (syrová suchá semena obilovin a luštěnin jsou navíc těžko stravitelná nebo úplně nestravitelná). Větší výhonky jsou pak navíc zdrojem chlorofylu, který má prospěšné účinky pro lidský organizmus.
Jak klíčit?
1) Namáčení je důležité
Plodiny je třeba nechat nejdříve namáčet. Properte je ve studené vodě, poté je zalijte čerstvou vodou a nechte bobtnat. Délka namáčení je odvislá od velikosti semen (nejčastěji je to 10–15 hodin, vojtěška se namáčí 6–8 hodin). Poté plodiny znovu propláchněte, a můžete začít nakličovat.
2) Nádoby, ve kterých klíčit
Aby nabobtnaná semena mohla začít klíčit, musejí být ve vlhku, rozhodně však ne ve vodě. Je také třeba je pravidelně proplachovat, aby se zabránilo zahnívání a růstu plísní.
Nakličovací misky
Nejjednodušší a nejpohodlnější metodou, která navíc umožní nakličování několika plodin najednou, jsou nakličovaní misky. Snadno se obsluhují a semenům poskytují ideální podmínky pro klíčení. Sada sestává ze tří misek, kam se umísťují semena, záchytné spodní misky, kam při proplachování stéká voda, a víka, které v miskách zaručuje stabilní vlhké klima. Nabobtnaná semena nasypte do nakličovacích misek, přikryjte víkem a umístěte na teplejší místo (nikdy ne na přímé slunce). Dvakrát denně semena proplachujte. Nakličovací sada umožňuje jednoduché proplachování všech tří misek se semeny najednou.
Cedník
V sítku se dají plodiny dobře proplachovat, proto je pro klíčení také velmi vhodné. Nabobtnaná semena dejte do cedníku, který položíte do misky. Vše pak přikryjte talířem a umístěte na teplejší místo. Několikrát denně cedník se semeny propláchněte, ještě neokapaná je pak vraťte do misky a opět přikryjte talířem.
Nakličovací sáčky
Nově se prodávají také ready made nakličovací pytlíčky naplněné semeny, kde již nepotřebujete žádnou další nádobu.
3) Sklízíme
Klíčky jsou vhodné ke konzumaci po 3–5 dnech, výhonky po 10–14 dnech (podle druhu plodiny). Někdy si budete chtít sami vyzkoušet, jak staré klíčky vám nejvíc vyhovují – mladší chutnají jemněji, ty více vyrostlé zase mívají kořeněnější chuť.
Co se dá nakličovat?
Dá se říci, že skoro všechno. Klíčit můžete luštěniny, obiloviny, olejniny a různé další plodiny. Používejte pouze potravinářská semena, vyhněte se semenům určeným k výsevu – bývají chemicky namořená. Nejlepší je použít semena, která jsou ke klíčení přímo určena - buď směsi semínek nebo jednotlivé druhy. Pro začátečníky je nesnadnější nakličování fazole mungo a vojtěšky.