Ta pestrost!
Ořechy
Mandle • kešu • vlašské ořechy • lískové ořechy • makadamové ořechy • para ořechy • pekanové ořechy • tygří ořechy • piniové ořechy • kokos
Více o ořeších
Semínka
Sezam (světlý loupaný, neloupaný, černý) • dýňové semínko • konopné semínko • slunečnicové semínko • lněné semínko • mák • chia
Více o semínkách
Jak jednoduše použít
Pesta - jednoduše rozmixujte bylinky, semínka, ořechy nebo rovnou hotové máslo, olej. Dochuťte solí, lahůdkovým droždím a je to. Zkuste naše recepty na pesto:
– ze sušených rajčat, dýňového semínka a bazalky
– z petrželky, kešu ořechů a konopného semínka
– z natě kořenové zeleniny/bylin a konopného semínka (videorecept)
Pomazánky – kombinujte libovolné máslo nebo umixovaná semínka či ořechy s pečenou zeleninou nebo uvařenou luštěninou, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Skvělá pomazánka na kváskový chléb nebo tortilly. No a jistě víte, že bez sezamového másla tahini se neobejdete při přípravě tradičního hummusu.
– hummus se semínky a salátem (videorecept)
– tofu pomazánka s dýňovými semínky
Smoothies nebo smootie bowls – přidejte jakékoliv máslo, semínka nebo ořechy, kombinujte s ovesnými vločkami, čerstvým nebo zmraženým ovocem, špenátem. Výborná a zdravá snídaně.
– oříškové smoothie
Salátové zálivky a dipy – stačí máslo a ostatní ingredience smíchat v misce nebo v malé zavařovačce (zašroubovat víčko a protřepat). Jednoduchý sladký krém můžete použít k přípravě dortových krémů či krémů na muffiny, nebo třeba jako dip k ovoci. Jakékoli máslo + sirup nebo med + skořice nebo vanilka; naší nejoblíbenější kombinací je sezamová pasta tahini + datlový sirup.
– dresink ze sezamové pasty tahini
– dresink ze sezamové pasty tahini a sójové omáčky tamari
– dip z arašídového másla a misa (videorecept)
Posypky všeho možného – namočená, opatrně opražená semínka nebo ořechy na kaše, saláty, rizota, pomazánky, krémové polévky, do jogurtu. Do slaného i sladkého pečiva – chleba, dalamánky, sušenky, bábovky. Do placiček, burgrů a nákypů.
Rychlé a jednoduché recepty
Kapustové chipsy
100 g kešu namočených na 2 hodiny rozmixujte se 100 ml vody, 3 lžícemi lahůdkového droždí, 2 lžícemi citronové šťávy a lžičkou soli na konzistenci kaše. Kousky kapusty v míse promíchejte s kešu kaší, rozložte na pečicí papír, pečte 35 minut při 150 °C.
Veganský parmazán
100 g namletých kešu smíchejte s 3 lžícemi lahůdkového droždí a solí podle chuti, používejte jako parmazán.
Kešu majonéza
Výborná na saláty, do tortill, sendvičů. 100 g kešu namočených na 2 hodiny rozmixujte s 50 ml vody, 2 lžícemi citronové šťávy, ½ lžičkou soli. Za stálého mixování přilévejte 2 lžíce olivového oleje.
Granola
Smíchejte oblíbené vločky, libovolné oříšky, semínka, sušené ovoce, přidejte sirup a kokosový olej, za občasného promíchání pečte 60 minut při 110 °C.
Gomasio
Smíchejte 100 g lehce upražených semínek (nejčastěji se používá sezam) a 1 lžičku soli, kousek mořské řasy, vše rozmixujte, rozemelte nebo rozdrťte v hmoždíři. Používá se k ochucení salátů, polévek, rýže, pomazánek.
Posypka na saláty, pomazánky, krémové polévky
Opražte slunečnicová nebo dýňová semínka, na konci přidejte trochu shoyu nebo tamari a promíchejte, vznikne výborná slaná pochoutka.
Drobenka
Rozmixujte 50 g slunečnicových semínek samotných nebo v kombinaci s ořechy, 150 g vloček, 6 lžic rýžového sirupu a 4 lžíce kokosového oleje. Použijte na krambl nebo na ovocný koláč.
– jahodový krambl s mandlovou drobenkou (videorecept)
Ořechové mléko z vlašských ořechů
200 g vlašských ořechů namočte na několik hodin do vody, několikrát vodu vyměňte. Vodu slijte, zalijte 1 litrem čisté vody. Můžete přidat kousek mořské řasy, špetku soli nebo datle. Důkladně rozmixujte, přeceďte přes plátýnko, hmotu dobře vymačkejte. Nápoj použijte na zalití granoly, přípravu kaší, smoothies, na vaření a pečení. Zbylou drť přidejte do těsta na muffiny, sušenky nebo kuličky.
Namáčené ořechy a semínka
Jsou skvělé tak, jak je koupíte, ale zkusili jste je někdy namočit? Krásně změknou a jsou ještě chutnější. A pokud je budete namáčet dostatečně dlouho, nastartujete v nich klíčicí proces a budou ještě výživnější než ve svém původním stavu. Semínka či ořechy zalijte vlažnou vodou a nechte namočené 8 hodin nebo přes noc, slunečnicovým semínkům, piniím a kešu stačí 2 hodiny. Vodu pak vylijte a ještě jednou propláchněte.
Pražené ořechy a semínka
Nevystavujte vysoké teplotě, aby se neznehodnotily důležité omega 3 mastné kyseliny. Pokud pražíte, tak šetrně a krátce. Pro pražení v troubě rozsypte semínka nebo ořechy na plech vyložený pečicím papírem a vložte na 15–30 minut, dle velikosti, do trouby vyhřáté na 120 °C. Pro pražení na pánvi je vsypte na suchou pánev a za častého míchání pražte při nižší teplotě (cca 2 na stupnici 1–6). Upražení 50 g trvá asi 10 minut.
Důležité, ale citlivé omega 3 mastné kyseliny
Polynenasycené omega 3 mastné kyseliny působí protizánětlivě a hrají důležitou roli v boji proti různým civilizačním chorobám. V rostlinné říši se ve větším množství vyskytují hlavně ve lněném, konopném a chia semínku a ve vlašských ořeších. Omega 3 jsou však velmi citlivé na na světlo a teplo, rychle žluknou a oxidují. Proto se např. lněný a konopný olej nemá vůbec zahřívat. Ohřevem by došlo nejen k degradaci zdraví prospěšných látek, ale také k tvorbě zdraví škodlivých, např. transmastných kyselin apod. Ve své původní podobě, tedy v semínku nebo ořechu, mají omega 3 odolnost vyšší. Uvádí se, že bezpečná teplota pro pražení nebo pečení semínek s vysokým obsahem omega 3 je do 150 °C.