Vyrobte si máslo z ořechů nebo semínek

Vyrobte si máslo z ořechů nebo semínek

20.05. 2019 | Blog

Sdílejte

Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest

Ořechové a semínkové máslo se samozřejmě dá koupit i hotové, a je výborné. To domácí však má něco do sebe. Můžete si ho připravovat čerstvé a třeba i takové druhy, které v obchodech nebývají.

Jak vyrobit domácí ořechové nebo semínkové máslo

Je to extra jednoduché, stačí dodržet pár jednoduchých doporučení. Můžete zkusit všechny druhy – slunečnicové, sezamové, mandlové, kešu, dýňové, pekanové, z vlašských ořechů i tradiční arašídové (tady zvažte, jestli kupované nebude lepší – je k dispozici v biokvalitě, zatímco arašídy samotné v biokvalitě prakticky nejsou k dostání).

U doma vyrobených másel je jen potřeba počítat s tím, že se vám možná nepodaří docílit tak jemné konzistence, jako má máslo kupované (to bývá např. u mandlového). 

  1. Mixovací nádoba – jestli máte malou sekací nádobu (na bylinky apod.), použijte ji. Pokud se budete snažit umixovat máslo ve větším mixéru, budete muset použít větší množství ořechů (aspoň 200–300 g).
  2. Předem opražitořechy i semínka se pak budou snadněji mixovat a máslo bude voňavější. Pražit můžete na pánvi nebo v troubě. Na pánvi připravíte spíš menší množství, jde o ekologicky úspornější variantu, ale hůř se zde kontroluje teplota. V troubě připravujte buď velké množství, nebo využijte toho, že máte horkou troubu od přípravy jiného pokrmu. Pánev – pražte na suché pánvi při nižší/střední teplotě (cca 2 či 3 na stupnici 1–6) a pravidelně promíchávejte. Trouba – rozprostřete ořechy/semínka na plech a vložte do trouby vyhřáté na 160 °C. Podle velikosti a podle toho, jak hodně chcete ořechy/ semínka nechat opražit anebo třeba jen rozvonět, je tam nechte 5–20 minut. Pro výrobu másla stačí 10 minut i v případě velkých ořechů (např. vlašských).
  3. A můžete mixovat – ještě teplé ořechy či semínka umixujte, v průběhu mixování budete možná muset stěrkou stírat hmotu ze stran nádoby.
  4. Do lednice – jestliže ho nepoužijete ihned, skladujte máslo v uzavíratelné nádobě v lednici. Pokud se dříve nesní, vydrží tam bez problémů několik týdnů.

A jak je v kuchyni použít

Ať už domácí nebo kupovaná oříšková a semínková másla, existuje spousta možností jak je v kuchyni uplatnit.

Další články k tématu

  • Semínka, ořechy a máslíčka z nich

    Semínka, ořechy a máslíčka z nich

    Jsou to hotové poklady a každé jídlo zásadně obohatí o zdraví prospěšné živiny. Navíc skvěle chutnají, takže zařadit je do jídelníčku není žádná věda. My vám představíme naše osvědčené tipy a jednoduché recepty . Více

    01.03. 2019 | Blog

  • Pojďte s námi nakličovat

    Pojďte s námi nakličovat

    Klíčky a výhonky jsou skutečným výživovým pokladem. Obsahují velké množství vitaminů, minerálů a enzymů. Hlavně v zimě a v časném jaře je náš organizmus ohrožený nedostatečným příjmem čerstvé kvalitní zeleniny. Rostlinné klíčky představují jednoduchý a levný způsob, jak v tomto období obohatit stravu o „zelené vitaminy“. Více

    07.02. 2019 | Blog

Aktuální číslo našich Dobrot

Dobroty 31 jaro-léto 2022

Okuste dobroty, zdravé recepty a slevy přímo na vašem e-mailu.

Přihlášení

Tyto stránky jsou chráněny pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Žádný strach, na e-mail vám pošleme obratem nové heslo.
Pokud vám nepřišlo, zkontrolujte si spamovou schránku.

Chci se přihlásit

Košík

Nákupní košík je prázdný.