Popis
Využití:
- pomazánka - chutná je samotná na pečivu, pro sladkou variantu můžete navrch namazat svůj oblíbený džem, skvěle sedí i do palačinek nebo na lívance
- omáčka - do horkého pokrmu (např. rýže, pohanka a zelenina) můžete přimíchat mandlový krém, krásně se rozpustí, jídlo bude ozvláštněné a ne tolik suché
- nepečené dezerty - krém je skvělým pojidlem pro nepečené cukroví, stačí ho rozmixovat se sušeným ovocem, semínky, karobem, poté ze směsi uválet kuličky, které nakonec obalíte třeba v kokosu
- nápoje - zkuste do svého oblíbeného smoothie před mixováním přidat trochu mandlového krému
- polévky - krémové polévky můžete navrch ozdobit troškou krému
- pečení - krém lze použít i při pečení, běžně se přidává do těsta (sušenky) a někdy se přimíchává i do krému na dort
Mandle je vlastně jádro pecky plodu mandloně obecné, která pochází ze severní Afriky a západní Asie. Dnes se pěstuje především v Evropě v subtropických oblastech. Dorůstá do výšky až 5 metrů a kvete krásným růžovým květem. Je příbuzná s meruňkami a broskvoněmi. Když rozděláte pecku meruňky, najdete v ní semeno, která vypadá jako mandle a dokonce se dá jíst. Z jednoho stromu lze získat až 60 kg mandlí.
Mandle neslouží jen jako potravina, ale využívají se i v kosmetickém průmyslu. Získává se z nich za studena lisovaný olej, který se pak přidává do kosmetických výrobků, například krémů. V cukrářství se s mandlemi nejen zdobí, ale vyrábí se z nich také typický marcipán.
Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
Složení
Loupané nepražené MANDLE*. Může obsahovat stopy arašídů, ostatních skořápkových plodů a sezamu. Může ojediněle obsahovat části skořápek ořechů. *BIOAlergeny
Skořápkové plody
Skladování
Skladujte při pokojové teplotě na tmavém místě. Po otevření skladujte v chladničce.