Popis
Sezam je plodem sezamu indického, jednoleté byliny dorůstající až dvou metrů. Patří mezi nejstarší plodiny pěstované pro olej. Používal se už ve starověké Mezopotámii, Egyptě i Indii.
Má jemnou, příjemně zemitou, oříškovou až máslovou chuť s lehce sladkým dozvukem. Loupaná varianta je měkčí, méně hořká a lépe stravitelná.
Je přirozeně bezlepkový a obsahuje vlákninu, rostlinné bílkoviny a tuky, je proto vhodný pro veganskou i bezlepkovou kuchyni. Po namletí je potřeba ho rychle spotřebovat.
Používá se na pečení, do granoly, kaší, raw tyčinek a salátů, na posypání pečiva, rýže a zeleniny, do sladkostí, nebo k výrobě tahini, sezamové pasty používané v humusu.
Jak využít loupaný sezam v kuchyni?
Na mlsání: Smíchejte semínka s oříšky a sušeným ovocem.
Do jídel a nápojů: Hodí se do polévek, salátů, rizot, kaší i smoothies. Pro krémovější smoothie semínka nejdřív namočte, pro výraznější chuť lehce opražte, případně je přidejte bez úpravy. Využijete je i v náplních na quiche a do zapečených jídel.
Na posyp: Skvěle se hodí na kaše, saláty nebo chléb a jiné pečivo.
Do těsta: Můžete ho přidat celý, namletý i lehce opražený do chleba, housek, krekrového těsta nebo do granoly. Semínka lze použít celá, namočená, pražená i rozemletá.
Tahini: Rozmixovaná semínka vytvoří krémové máslo, které se hodí do jogurtů, smoothies, na pečivo a palačinky, do kaší nebo jako základ pro výrobu domácího humusu.
Sladké recepty: Sezam lze zkombinovat s kešu, datlemi nebo sirupem a vytvořit raw kuličky, dortové základy nebo domácí drobenku.
Rostlinné mléko: Namočený sezam rozmixujte s vodou, oslaďte sirupem, přidejte karob nebo skořici, vznikne jemný semínkový nápoj.
Sladké krémy: Přes noc namočte semínka a kešu oříšky (půl na půl) a rozmixujte. Osladit lze sirupem, přidat skořici, kakao, karob nebo kardamom. Hodí se na dorty, muffiny i jako dip k ovoci.
Nepečené dezerty: Semínka, oříšky a sušené ovoce rozmixujte na těsto. Vytvarujte kuličky a obalte v semínkách, kokosu nebo karobu.
Korpus na cheesecake: Smíchejte ? hrnku opražených, nahrubo mletých semínek, 1 hrnek mandlové mouky, 3 lžíce rozpuštěného másla, 2 lžíce cukru nebo sladidla, 1 lžičky soli a 1 lžičky skořice. Směs natlačte do dortové formy o průměru 23 cm, pečte 10-12 minut na 175 °C a nechte vychladnout. Získáte pevný, voňavý korpus s jemně oříškovou chutí.
Granola: Smíchejte vločky, semínka, sušené ovoce, oříšky, sirup a olej. Pečte při 110 °C asi hodinu a občas promíchejte.
Drobenka: Rozmixujte 50 g semínek, 150 g ovesných vloček, 6 lžic rýžového sirupu a 4 lžíce kokosového oleje.
Složení
SEZAM loupaný bílý*. Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sóji, a skořápkových plodů. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělstvíAlergeny
Sezam
Skladování
Skladujte při teplotě do 20 °C a při relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.