Popis
Využití:
- namácené - sezam namácejte približne 8 hodin.
- pražené - všechny druhy sezamu chutnají pražené výborne, jsou príjemne krupavé, sezam natural se krásne rozvoní. Loupaný sezam je velmi rychle hotový, sezam natural se praží pomerne dlouho, až 20 minut.
- pasta - sezamová pasta se nazývá tahini. Nejlepší je z loupaného sezamu, z natural sezamu je lehce nahorklá. Na máslo z tmavého sezamu je dobré pridat 2 lžíce oleje na 100 g. Více se doctete zde.
- nápoj - sezamový nápoj je lehce nahorklý. Hodí se spíš jako doplnková surovina nebo v kombinaci s jinými rostlinnými nápoji.
Sezam indický je jednoletá bylina, která kvete modrými, fialovými nebo žlutými kvety a bývá až 2 metry vysoká. V nekolikacentimetrových tobolkách, které se na rostline tvorí, pak najdeme sezamová semínka. Ta mužou mít ruzné zbarvení, od bílých, žlutých, hnedých pres cervené až po cerné.
Sezam je soucástí legend a povestí v mnoha zemích sveta. Je to historicky nejduležitejší plodina pestovaná pro olej. Dále se z nej vyrábí pasta tahini, gomasio (neboli sezamová sul) ci sezamové tycinky.
O tmavém sezamu se casto ríká, že má výraznejší chut než jeho svetlá varianta. Nám však naopak pripadá jemnejší, i slupka u nej je mekcí. Cerný sezam je dražší než svetlý a v pokrmech se casto používá na ozdobu.
Aby telo bylo schopné využít všechny živiny, které sezam nabízí, je dobré jej porádne rozkousat nebo namlít.
Tento produkt ocení predevším spotrebitelé se zájmem o ekologické zemedelství a udržitelný systém hospodarení. Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajištuje jejich kvalitu a umožnuje jim nést toto oznacení.
Složení
SEZAM neloupaný černý*. Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sóji a skořápkvých plodů. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělstvíAlergeny
Sezam
Skladování
Skladujte při teplotě do 20°C a při relativní vlhkosti vzduchu do 65 %