Žebírka můžete připravit na všech typech grilu. V základu vystačíte s žebrovanou grilovací pánví nebo můžete použít elektrický gril. Pokud máte možnost, grilujte na klasickém grilu na dřevěném uhlí. Jestli chcete dosáhnout typické BBQ zauzené chuti, připravte si i aromatickou dřevěnou štěpku namočenou do vody.
V rendlíku smíchejte všechny suroviny na omáčku. Přiveďte k varu, promíchejte a stáhněte. Nechte vychladnout.
Tofu nebo tempeh ponechte vcelku. Pokud je ale porce hmoty vyšší, rozdělte ji podélně tak, aby měla na výšku asi 1,5 cm. Osušte papírovým ubrouskem a potřete tenkou vrstvou oleje.
Připravené porce nejprve zprudka z obou stran zatáhněte na rozpálené mřížce grilu. Poté přesuňte stranou na nepřímý žár. Potřete omáčkou a nechte pomalu dojít 20 až 30 minut, občas otočte a potřete.
Hotové grilované díly opatrně nakrájejte na podélné proužky připomínající žebírka.
Dobrý den, mnoho lidí nejí živočišné produkty z etických nebo zdravotních důvodů. Tedy to nemusí nijak souviset s tím, jestli jim původně masová jidla chutnala. Kromě toho se jídla pojmenovávají podle své původní verze jednoduše proto, aby si člověk uměl lépe představit, jakou chuť má očekávat. Viz například fazolová polévka na cibuli a paprice, s trochou majoránky a česneku - anebo fazolová gulášová polévka :)
Olga Medová 29. 7. 2020
Dobrý den,
určitě je to dobré, ale proč by tomu jídlu měli vegani říkat "žebírka", ta jsou přece živočišná. Je to prostě grilované tofu :). Pokud živočišné produkty nejedí (z jakéhokoli důvodu), přece nehledají náhradu za taková jídla, to doufám není jejich cesta. Nejedí maso, ale chuť na něj mají, tak volí něco "jako maso", náhražku, protože bez něj nemohu být? Třeba mi to někdo vysvětlí.
Olga
Produkty mohou hodnotit pouze přihlášení uživatelé, prosím přihlaste se.