Amarant 500 g BIO COUNTRY LIFE

Amarant je přirozeně bezlepková pseudoobilovina. Dobře se kombinuje s rýží a jinými obilovinami. Lze z něj udělat domácí popcorn nebo připravit skvělé rizoto. Vychutnejte si ho v biokvalitě. Více

Hodnocení
Kód produktu 111 042
Skladem

Cena: 55 Kč  / 11,00 Kč za 100 g

  • Bio
  • Veganské
  • Ze surovin bez lepku
  • Bez přidaného cukru

Popis, složení a nutriční hodnoty

Popis

O amarantu si můžete také přečíst v našem časopise Dobroty jaro 2013.

Využití:

  • příloha - amarant můžeme k pokrmům přidávat jako přílohu samotný nebo ho lze kombinovat s rýží, jáhly a kukuřicí, vždy kombinujte 1 díl amarantu a 4 díly jiné obiloviny
  • kaše - 100 g amarantu vařte 20 minut s 300 ml tekutiny, občas promíchejte, přidejte 4 lžíce ovesných vloček a 200 ml tekutiny, poté vařte ještě 5 minut a máte hotovo, dozdobte a dochuťte dle libosti ořechy, ovocem a kořením
  • polévka - do vaši oblíbené polévky zkuste při vaření (například spolu s bramborami) přidat 4 lžíce amarantu
  • pudink - 60 g amarantu propláchněte a vařte ho v cca 300 ml tekutiny asi 20 minut, po uvaření přisypte kakao a skořici, nechte vychladnout a přimíchejte předem namočená chia semínka (5 g), dochucujte medem a citrónem, před podáváním zchlaďte směs přes noc v ledničce
  • zeleninový salát - uvařený a vychladlý amarant smíchejte s oblíbenou čerstvou zeleninou
  • rizoto - přidejte amarant do rizota nebo třeba i do zeleninového kuskus
  • popcorn - tedy spíš popamarant, pořádně rozehřejte vyšší hrnec, přisypte 2 lžíce amarantu, po chvíli začne pukat, když vypuká většina, přesypte ho do mísy
  • alegría - mexická sladká pochoutka, nejdříve si připravíte popamarant (půl šálku nevypukaného), poté na mírně rozehřátou pánev dejte 3 lžíce medu, následně přidejte popamarant, špetku soli a 3 lžíce kakaa, vše řádně promíchejte a směs natlačte do malého pekáčku (na chleba), nechte zchladnout a poté krájejte na plátky
  • amarantový kotlík - recept najdete v časopise Dobroty jaro 2013 na str. 8

Amarant se řadí k pseudoobilovinám, což znamená, že mezi obilní trávy nepatří, ale v kuchyni se využívá úplně stejně. Zrno a z něj mletá mouka se využívají především v potravinářství, stejně jako listy. Někdy se ale používá i jako krmivo v zemědělství. Z mouky se připravuje hlavně pečivo a těstoviny pro celiaky. Amarantová mouka chuťově obohacuje nejen pečivo, ale například i kakao.

Rostlina, ze které amarant pochází, se nazývá laskavec. Ve Střední Americe byl Aztéky a Inky pěstován již 4000 let před naším letopočtem. Dnes se amarant převážně pěstuje v tropickém pásu, kde se zrno sklízí až třikrát ročně. Jedno zrnko má velmi malé rozměry i váhu.

Tento produkt ocení především spotřebitelé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření. Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení.

Zajímá vás více o ekologickém zemědělství? Přečtěte si články v našem bioseriálu.

Složení

Amarant*. Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sóji, skořápkových plodů a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství

Skladování

Skladujte při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.

  • Legislativní zařazení Amarant.
  • Zemědělská produkce Indie

Správnosti a aktuálnosti informací o výrobcích na našich webových stránkách věnujeme nejvyšší péči. Předpisy pro výrobu potravin jsou však neustále aktualizovány, a tak může dojít ke změnám v uváděném složení potravin, obsahu živin či naopak alergenů, dietetických informacích apod. Vždy byste si měli přečíst etiketu na výrobku a nespoléhat se pouze na informace poskytnuté na internetových stránkách.

Tyto informace jsou podávány pouze pro osobní použití a nemohou být jakkoliv reprodukovány bez předchozího souhlasu Country Life, s. r. o. ani bez řádného uvedení zdroje.

Výživové údaje na 100 g

Energetická hodnota 1 513 kJ / 359 kcal
Tuky: 6,3 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 1,9 g
Sacharidy: 56,0 g
z toho cukry: 1,6 g
Bílkoviny: 14,0 g
Sůl: 0,01 g

Zebra BIO EU BIO CZ-BIO-001

Zobrazit víceZobrazit méně

Hodnocení zákazníků

5/5

Hodnotilo 6 uživatelů

  • recenze z heureka.cz 04. 4. 2022

    Výborný doplněk stravy, jím ve směsi s dalšími semeny a obilovinami každý den.

  • recenze z heureka.cz 19. 8. 2021

    super****

  • recenze z heureka.sk 18. 1. 2021

    Veľmi chutná obilnina. Chutí aj dcére. Uvarím vo vode, na vrch maslo a med a mňam raňajky.

  • SweetCake 31. 8. 2018

    Na jeho neobvyklou chuť si musíte zvyknout. Ze začátku mi vůbec nechutnal. Dala jsem mu ale druhou šanci a postupně si zvykla. Nyní ho do jídelníčku zařazuji pravidelně a moc mi chutná

  • Helena Míšková 05. 6. 2017

    Amarant je pseudoobilovina, která lepek přirozeně neobsahuje. Z důvodu, že je balen v provozu, kde se balí i lepkové potraviny, může stopy lepku obsahovat.

  • Kristýna Ublová 04. 6. 2017

    "Přirozeně bezlepková potravina" - "může obsahovat stopy lepku"- je vhodný pro celiaky nebo ne?

Produkty mohou hodnotit pouze přihlášení uživatelé, prosím přihlaste se.

Všechna hodnocení zákazníků (6)Sbalit všechna hodnocení Přihlásit

Další v kategorii

Další produkty Sbalit produkty

Bioseriál


Proč vlastně
kupovat
BIO

  • Jak na jedlý balkon ekologickým způsobem

    Pravděpodobně jste stejně jako my toho názoru, že biopotraviny, tedy zemědělská produkce založená na přiroze-ném pěstování rostlin a chovu zvířat bez použití umělých chemických prostředků, je správné řešení pro naše zdraví, pro zdraví půdy a krajiny. Mnoho lidí však nemá žádnou vlastní půdu a jsou tak odkázáni pouze na profesionální pěstitele a producenty biopotravin. Zde jsou naše rady a doporučení, jak si můžete vypěstovat vlastní zeleninu ekologickým způsobem i doma na balkoně nebo za oknem v truhlíku.

    Celý článek

  • Povídání s ekofarmářem

    Tomáš Zídek je jednatelem na ekofarmě Olešná nedaleko Písku, která se specializuje na pěstování biozeleniny ve fóliových sklenících. Zároveň je hlavním farmářem na naší ekofarmě v Nenačovicích u Berouna. Luba Chlumská, šéfredaktorka Dobrot, si s ním povídala o letošní sezoně i o jeho pohledu na budoucnost ceny biopotravin.

    Celý článek

Přihlášení

Tyto stránky jsou chráněny pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Žádný strach, na e-mail vám pošleme obratem nové heslo.
Pokud vám nepřišlo, zkontrolujte si spamovou schránku.

Chci se přihlásit

Košík

Nákupní košík je prázdný.