Jak na polévkové krémy

Jak na polévkové krémy

22.02. 2019 | Blog

Rychlé polévkové krémy rozhodně patří mezi plnohodnotné, výživné a báječné večeře pro celou rodinu. Zahřejí i zasytí. Užijte si nekonečně variací s využitím sezónní a lokální zeleniny, bylinek i koření.

1. Tuk

Základem je tuk, ten zvýrazní výslednou chuť polévky. Nejvhodnější je použít ghí nebo olivový, sezamový, slunečnicový či řepkový olej, samozřejmě v biokvalitě. Na tuku osmahněte základ – cibuli, může být i česnek, a zeleninovou složku polévky. Osolte a okořeňte. 
Vhodné jsou nejrůznější druhy zeleniny – mrkev, červená řepa, celer, petržel, květák, brokolice, tuřín, dýně, batáty, bílý chřest. Špenát, mangold, kopřivy, zelený chřest, hrášek, jarní cibulky a ředkvičky vkládejte do polévky na posledních pár minut varu. Polévka může být jednodruhová nebo můžete kombinovat různé druhy zeleniny. Nejlepší kombinace jsou např.: mrkev a dýně, celer a špenát, červená řepa a mangold...

2. Tekutina

Přidejte vodu nebo vývar a vařte do změknutí, tak aby šla zelenina rozmixovat v hladký krém. Poté můžete krém zjemnit přidáním másla, smetany nebo rostlinného mléka.
Chcete-li polévku výživnější a opravdu silnou, přidejte k zelenině vařené nebo sterilované luštěniny a nakonec vše rozmixujte. Zde vám ke vhodné kombinaci pomůže barva surovin. Např. červená čočka nebo cizrna se hodí k dýni, mrkvi a batátům. K celeru, květáku a bílému chřestu zvolte bílé fazole. Řepné a rajské polévce sluší fazole červené.

3. Dochucení

Závěrem do polévky přidejte kyselou složku – umeocet, citron, jablečný nebo vinný ocet. Podpoříte její výslednou chuť.

4. Zdobení

Na talíři polévku zdobte dle vaší chuti a fantazie. Hodit se budou panenské oleje, oříšky a semínka, krutony, pesta a dresinky, sušená rajčata, bylinky i jedlé květy.

Tipy na 3 vložky do polévky, které si můžete udělat do zásoby

Krutony s mořskou řasou – pečivo nakrájejte na kostičky a smíchejte s olivovým olejem a nori vločkami, osmažte na pánvi nebo opečte v troubě.
Slaná granola – v misce smíchejte vločky, nasekané oříšky a semínka dle chuti, osolte a smíchejte s olivovým olejem. Upečte v troubě dozlatova.
Pesto – oblíbené bylinky rozmixujte se semínky nebo oříšky, osolte a smíchejte s olivovým olejem.

Vzkoušejte třeba náš fazolový krém s pečeným květákem.

Další články k tématu

  • Jaké oleje používat na smažení

    Jaké oleje používat na smažení

    Správný olej na smažení musí splňovat jednu hlavní podmínku – schopnost snášet vysoké teploty. To však neznamená, že je třeba spokojit se s levnými rafinovanými oleji prodávanými v běžných obchodech. Poradíme vám, jak vybrat kvalitní za studena lisovaný olej, který můžete používat na smažení a pečení. Více

    06.12. 2018 | Blog

  • Když jde v kuchyni o čas...

    Když jde v kuchyni o čas...

    Určitě jste slyšeli námitky, že vařit, a ještě k tomu zdravě, stojí spoustu času a peněz. Nevěřte tomu! Přinášíme vám spoustu tipů, které se nám velmi osvědčily a tyto mýty vyvrací. Více

    01.11. 2018 | Blog

  • Biobujony a glutamát sodný

    Biobujony a glutamát sodný

    Jak je to s glutamátem v potravinách? Smí se používat bez omezení? Smí být obsažen i v biopotravinách? Více

    14.03. 2017 | Blog

Aktuální číslo našich Dobrot

Dobroty 26 – podzim-zima 2019

Okuste dobroty, zdravé recepty a slevy přímo na vašem e-mailu.

Přihlášení

Žádný strach, na e-mail vám pošleme obratem nové heslo.
Pokud vám nepřišlo, zkontrolujte si spamovou schránku.

Chci se přihlásit

Košík

Nákupní košík je prázdný.