Popis
Merlík chilský aneb quinoa se tváří jako novinka zdravého stravování. Není však novější plodinou než pohanka nebo proso, v jihoamerických Andách se pěstovala už před 4 000 lety. Inkové ji považovali za posvátnou a po bramborách pro ně byla druhou nejdůležitější plodinou. Na rozdíl od brambor nebo kukuřice si po objevení Ameriky cestu do Evropy nenašla, naopak Evropané její pěstování potlačili a udržela se v nehostinných a odlehlých oblastech. Postupně se za podpory místních vlád a různých asociací opět rozšířila a dnes jsou největšími pěstiteli Bolívie, Peru a Ekvádor. První pokusy o pěstování quinoy i v Evropě a jinde už však také proběhly. Myšleno je pěstování pro zemědělské využití. Quinou jako okrasnou rostlinu totiž v našich zemích už dávno máme - pěstuje se často v botanických zahradách.
Quinoa existuje v několika stovkách variant, které se liší barvou semen. Nejběžnější a nejrozšířenější je bílá, často se prodává i červená a černá varianta quinoy. účinky). Všechny tři varianty chutnají prakticky stejně, ale červená a černá zůstávají po uvaření pevnější a působí „celozrnnějším" dojmem.
SEMIX PLUSO, spol. s r.o. byla založeno roku 1995. Zabývá se výrobou celozrnných cereálií, pekařských směsí, máku a dalších potravin. Tato česká firma je úspěšná nejen u nás, ale vyváží své výrobky i do zahraničí. Zároveň je aktivní ve své lokalitě v oblasti ekologie. Stará se o mokřady, lomy, vybudovala ptačí rezervaci. Při výrobě v SEMIX PLUSO využívají nejlepší technologie a kombinují kvalitu a dobrou chuť.
Složení
Lupínky z naklíčené červené quinoy sušené.Skladování
Skladujte v suchu.