1. Základní pravidlo
Dobrý a chuťově vyvážený dresink by se měl skládat z několika základních složek:
- olej
- kyselá složka: citronová, limetková nebo pomerančová šťáva, jablečný ocet, balzamikový ocet, umeocet (ten zároveň dodá slanost)
- sladká složka: sirup (agávový, javorový, špaldový, datlový…), med, třtinový nebo kokosový cukr, datle nebo fíky (namočené, rozmixované)
- slaná složka: sůl, tamari, shoyu, miso, umeocet
- emulgující složka: může být i bez, tradičně to bývá hořčice, žloutek, med ale může to být i miso pasta – zálivka s emulgující složkou vydrží déle pohromadě
2. V čem dresinky připravovat?
Výborně poslouží uzavíratelné skleněné nádoby (např. malá zavařovací sklenice). Stačí vložit do sklenice všechny suroviny, uzavřít a protřepat; dresink vydrží v lednici několik dní. Před použitím vždy dresink důkladně protřepejte.
Salátová odstředivka – zabere místo, ale je to skvělý pomocník při přípravě salátů, osuší salátové lístky úplně dosucha a díky tomu budou křupavější a zálivka na nich bude lépe držet; i ostatní zeleninu je dobré po omytí a před krájením osušit, z mokré zeleniny by zálivka stekla.
3. Který olej použít?
Nejlépe se hodí zastudena lisované oleje: olivový, dýňový, sezamový, z vlašských ořechů, mandlový, ze světlice barvířské, konopný, olej omega 3, řepkový olej, z lískových ořechů, z praženého sezamu (výborný!).
4. Čím dresink ještě vylepšit?
Chilli papričkami, hořčicí, nasekanými bylinkami, semínkovými nebo ořechovými másly (tahini, mandlový krém, arašídové máslo…), zázvorem, česnekem, čerstvě mletým pepřem.
5. Zálivka na dovolenou
Jedete-li na dovolenou a plánujete si tam připravovat saláty, budou vám stačit tyto dvě suroviny – agávový sirup a olivový olej s balsamikem od Bioplanète, díky nim vykouzlíte chutnou, rychlou a výbornou zálivku.
Recepty na rychlé zálivky
Jednoduchý dresink
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce umeocta
- 2 lžičky agávového sirupu
Všechny suroviny důkladně promíchejte.
Pikantní zálivka
- 4 lžíce dýňového oleje
- 2 lžičky medu
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 1 lžíce tamari
- 1/2 stroužku česneku
- 1/4 chilli papričky
Papričku zbavte semínek a nasekejte ji na malé kousky. Česnek oloupejte a prolisujte. Smíchejte s ostatními surovinami. Salát můžete doplnit praženými dýňovými nebo slunečnicovými semínky.
Jogurtový dresink
- 1 lžíce konopného oleje
- 80 g bílého kravského biojogurtu nebo sójového jogurtu
- 3 lžičky špaldového sirupu
- 1 lžíce citronové šťávy
- špetka soli
Pro pikantní chuť přidejte prolisovaný stroužek česneku. Zálivka je výborná na salát i ke grilované zelenině.
Javorovo-hořčičná zálivka
- 4 lžíce řepkového oleje
- 2 lžíce javorového sirupu
- 3 lžičky starodávné hořčice
- 1 lžíce jablečného octa
Salát podávejte s praženými vlašskými nebo pekanovými ořechy.
Klasický vinaigrette
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce vinného octa
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 2 lžičky sekané šalotky
- sůl
Další zálivky
Miso zálivka (miso, rýžový ocet, chilli, česnek, sezamový olej, sirup)
Arašídová zálivka (sojovka, rýžový ocet, kokosový cukr)
Veganská krémová zálivka na casear (kešu, vegan mayo, česnek, citron, droždí, hořčice, pepř, kapary)