Veganská vánočka - videorecept

Veganská vánočka - videorecept

Sdílejte

Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest

Na Vánoce vánočku! Ochutnejte naši, veganskou!

Ingredience

  • 135 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
  • 20 g droždí

Jak na to?

  1. Promíchejte obě mouky se špetkou soli, ve středu vytvořte důlek. Přidejte polovinu vlažného nápoje, lžičku sirupu a rozdrobené droždí. Rozmíchejte a zapracujte část mouky, abyste vytvořili řídké těstíčko. Zakryjte a nechte kvásek vzejít 15 až 20 minut. Kvásek zvětší objem a bude v sobě mít spoustu bublinek.

  2. Přidejte zbylý nápoj a sirup, olej, vanilku a citronovou kůru. Hnětejte v robotu 7 minut. Přidejte sekané datle a ještě chvíli promíchejte. Těsto by mělo být hezky hladké a mělo by se odlepovat od stěny mísy.

  3. Těsto nechte kynout zakryté fólií cca 60 minut. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní desku, rozdělte na 6 stejně velkých dílů. Každý díl dlaní stočte do kuličky a nechte chvíli odpočinout. Poté jej dlaněmi rozválejte na pramen dlouhý asi 30 cm.

  4. Prameny si rozložte na pracovní desku a postupně pečlivě splétejte dle návodu v našem videu. Jakmile máte upleteno, oba konce stiskněte a přeložte pod vánočku. Vánočku dejte na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte a nechte kynout alespoň 60 minut, dokud viditelně nezvětší svůj objem.

  5. Troubu předehřejte na 180 °C. Vykynutou vánočku potřete trochou vody a posypte mandlemi. Dejte do trouby, snižte teplotu na 160 °C a pečte asi 45 minut. V polovině vánočku zkontrolujte a jestli na povrchu příliš rychle zlátne, zakryjte ji kouskem alobalu. Upečenou vánočku dejte na mřížku a před zakrojením ji nechte úplně vychladnout.

Jak jste ohodnotili tento recept?

5/5

Hodnotilo 5 kuchařů

  • Lubomíra Chlumská 14. 12. 2020

    Dobrý den, Lenko, rychlost videa si můžete sama nastavit - po kliknutí na ozubené kolečko dole uvidíte nabídku, kde je i možnost upravit rychlost přehrávání, může být až čtyřikrát pomalejší než ta normální. Ať se vám vánočka vydaří!

  • Lenka Hanousková 11. 12. 2020

    Recept bude určitě chuťově dobrý, ale mohli byste prosím nafotit video s POMALÝM POSTUPEM PLETENÍ VÁNOČKY, postup je moc rychlý a nestíhám sledovat, jak se má uplést a ráda bych ji vyzkoušela ještě letos. Moc děkujeme! Lenka

  • Anna Kymlová 24. 1. 2019

    Až teprve nedávno mi zjistili alrgii na laktózu, vejce a banány. Tzn. nemůžu kupovanou vánočku. Na štědrý den jsem vyzkoušela tuhle.. s drobnými chybami (zapoměla jsem ji nechat ještě hodinu nakynout uplentenou). Ale druhý a třetí pokus už vyšel a také jsem dodržela lépe ingredience, až na datle - místo nich používám nasekané sušené hrušky. Vánočka je SUPER. Mnohem lepší než kupovaná. A také narozdíl od kupované zasytí.

  • Helena Míšková – Country Life 02. 1. 2019

    Děkujeme za milou recenzi a tipy na obměny :).

  • Anna 24. 12. 2018

    Super recept. Díky za něj:)
    Opět bych to asi nebyla já, kdybych nevyměnila některé ingredience. Mouky jsem prohodila, jen nechala gramáže, místo rýžového sirupu jsem použila datlový (tedy vánočka je lehce nahnědlá, což se nám tedy líbí mnohem víc, než albínka:)), místo datlí sušené švestky a mandličky máme nasekané na hranolky místo lupínků:).
    Nicméně skvěláááááá dobrota. Všem vřele doporučuji vyzkoušet, pomazlit se s přípravou a vychutnat si:)
    Dobrou chuť a krásné svátky všem:)

Produkty mohou hodnotit pouze přihlášení uživatelé, prosím přihlaste se.

Všechna hodnocení zákazníků (5)Sbalit všechna hodnocení Přihlásit

Přihlášení

Tyto stránky jsou chráněny pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Žádný strach, na e-mail vám pošleme obratem nové heslo.
Pokud vám nepřišlo, zkontrolujte si spamovou schránku.

Chci se přihlásit

Košík

Nákupní košík je prázdný.