Jednoduché tipy a lahodné recepty z dýně hokaido

Jednoduché tipy a lahodné recepty z dýně hokaido

23.10. 2019 | Blog

Dýně jsou krásné, mají rozmanité množství barev a tvarů a stejně tak rozmanité použití v kuchyni. Na podzim na nás vykukují zpoza každého rohu, a to je dobře. Někoho však můžou děsit velké rozměry dýně a představa, že na zdolání této velké a tvrdé věci budou potřebovat nejen velmi ostrý nůž, ale i spoustu sil. My vám ukážeme, jak dýní snadno zvládnout a připravit s ní skvělá, a přitom často velmi jednoduchá jídla.

Máslová, špagetová, muškátová…

Dýně jsou ve skutečnosti ovocem ale vzhledem ke svému použití v kuchyni jsme si zvykli řadit je mezi zeleninu. Na světě existují desítky druhů dýní, všechny přitom pocházejí ze Střední Ameriky. A prakticky všechny mají společné dvě věci – velké až gigantické rozměry a tvrdou slupku.

Muškátová dýně patří k těm největším, které se u nás pěstují a prodávají. Její hmotnost bývá od 6 kilogramů výš a mžete jí najít v barvách od oranžové po zelenou. Dá se upravovat prakticky jakkoli a nejčastěji se z ní připravují polévky, jídla typu kuskus, pyré do dezertů. Máslová dýně má specifický podlouhlý hruškovitý tvar a podle některých patří k nejchutnějším dýním – to pro svou velmi jemnou chuť. Ta se ještě zvýrazní, když dýni upečete v troubě. Máslová dýně bude skvělá v kuskusu nebo rizotu spolu s další zeleninou nebo z ní opět můžete připravovat polévky, pyré. Dužina špagetové dýně se po uvaření nebo upečení, jak název napovídá, rozpadá na vlákna připomínající špagety. Její využití se tak přímo nabízí – použijte ji jako těstoviny nebo do polévky.

JAK NA NĚ – všechny zmíněné dýně mají slupku, která je i po uvaření nebo upečení tvrdá a nepoživatelná. To však neznamená, že ji musíte před tepelnou úpravou pracně loupat (přesto ani to není těžké, postačí běžná škrabka na brambory). Dýni je vhodné zpracovat celou naráz. Po rozkrojení totiž vydrží jen pár dnů, než se začne kazit.

  • Dýni rozřízněte na polovinu a vydlabejte prostřední část obsahující semínka. Tato část dýně se nekonzumuje.
  • Zbytek dýně nakrájejte na větší půlměsíce nebo podkovy (klidně opravdu velké kusy), pokapejte olejem, ochuťte libovolným kořením a pečte v troubě. Špagetovou nechte jen překrojenou napůl a pečte řeznou plochou dolů.
  • Po upečení pak dužinu jednoduše vydlabejte lžící.
  • Vydlabanou dužinu můžete v uzavřené nádobě skladovat v lednici a postupně zužitkovat na přípravu polévky apod.

Dýně hokaido

Existují však i dýně, které nejsou moc velké a nemusejí se loupat, jejich slupka totiž při tepelné úpravě hezky změkne (je zvykem nazývat je japonské dýně, ale jejich souvislost s Japonskem je nejasná). Není divu, že se zástupkyně této skupiny, dýně hokaido, stala nejoblíbenější a nejprodávanější variantou dýně u nás. Dnes se pěstuje v mnoha zemích světa včetně té naší. Dýně hokaido má poměrně malé množství kalorií, z cenných látek je mimořádně bohatá na betakaroten a poměrně bohatá na vitamin C a draslík. Naopak obsahuje poměrně málo bílkovin a také vlákniny tu je spíše méně.

A jak na tuto oranžovou krasavici při kuchyňské úpravě?

farma-dyne_1200x1200px_DSC8276

Tipy jak na hokaido v kuchyni

  • Hokaido se nemusí loupat, dýni stačí rozpůlit, odstranit prostřední část obsahující semínka a zbytek dýně pokrájet na větší či menší kusy (nebo půlky nechte vcelku).
  • Podobně jako třeba kořenové zelenině, i dýni velmi prospěje, když ji napřed upečete v troubě, zvýrazní se tak její chuť. Rozkrojenou a vydlabanou dýni pokapejte olejem, osolte, případně použijte koření. Podle velikosti kousků pečte asi 30 minut při 200 stupních.
  • Upečenou dýni můžete rovnou použít do jídel typu kuskus, rizoto nebo chilli. Můžete ji také rozmixovat a použít na polévku, případně rozmixované pyré uchovat pro přípravu dalších jídel.
  • Pokud připravujete polévku či pyré, můžete dýni i jen uvařit v menším množství osolené vody.
  • Dýně pokrájená na menší špalíčky se dá také opékat na pánvi podobně jako hranolky.
  • Dýně snese i výraznější ochucení, naslano a nasladko. Naslano použijte například chilli, kari nebo kari pasty, pro jemnější chuť například kombinaci tymiánu a rozmarýnu. Nasladko se k dýni hodí skořice a další vánoční koření (badyán, řebříček). Naslano i nasladko pak k dýni pasuje zázvor. I pokud připravujete dýni nasladko, je dobré ji při přípravě poměrně hodně osolit, aby se zvýraznily chutě.

Naše recepty

Polévky
Krémové dýňové polévky jsou základ vaření z dýně, neznamená to však vůbec, že musí jít pokaždé o stejné jídlo – vyhrát si můžete s kořením. Zkuste třeba naši voňavou dýňovou polévku se skořicí, badyánem a zázvorem.

0494_980x350px

Dýně nasladko
Lahodné a voňavé dýňové nápoje připravíte raz dva – a pochutnáte si na nich nejméně tolik, jako na dýňovém jídle. Dýňový nápoj se skořicí, zázvorem a javorovým sirupem je náš letošní podzimní favorit. Dýňové pyré můžete použít i pro přípravu dortového korpusu. Náplň pak může být uplně jednoduchá, jako u našeho dýňového dortu s tvarohem (videorecept).

0499_dynovy-napoj_980x350px

Kuskus, rizoto
Kombinujte upečenou dýni s kuskusem či rýží a nezapomeňte připravit zálivku, která celé jídle posune na nový level, viz třeba náš recept na kuskus s pečenou dýní a cizrnou (videorecept).

dynovy_kuskus_980x350

Rychlá večeře pro všední den
Jeden z našich dýňových receptů, který u vás měl největší úspěch, jsou špagety s krémovou dýňovou omáčkou. Jestliže máte dýni předem upečenou, zvládnete toto jídlo do 20 minut.

spagety_980x350

Dýně hokaido z naší farmy

Chcete dýni hokaido, která je nejen česká, ale i bio? My takovou máme. Vypěstovali jsme ji na naší ekofarmě v Nenačovicích u Berouna. Hokaido Country Life si můžete koupit v kterékoli naší prodejně v Praze a v našich vzorkových prodejnách v Nenačovicích a Rudné.

_DSC8302_newO dýně a další plodiny se celou sezonu pečlivě staral náš farmář Ing. Tomáš Zídek. Pan Zídek se problematice ekologického zemědělství věnuje mnoho let, jak na úrovni vzdělávání a poradenství, tak přímo na poli (provozuje i ekofarmu Olešná).

Proč bio

Při pěstování zeleniny v režimu ekologického zemědělství se rostliny nestříkají umělými pesticidy. Pletí probíhá ručně, zelenina se ošetřuje přírodními přípravky. Snahou je mít zdravou a úrodnou půdu, ze které pak také mohou růst zdravé a odolné plodiny. Na ekologických polích se udržuje populace ptactva a užitečného hmyzu.

Chcete o biopotravinách a ekologickém zemědělství vědět víc? Podívejte se na náš Bioseriál.

Autor: Lubomíra Chlumská

Aktuální číslo našich Dobrot

Dobroty 26 – podzim-zima 2019

Okuste dobroty, zdravé recepty a slevy přímo na vašem e-mailu.

Přihlášení

Žádný strach, na e-mail vám pošleme obratem nové heslo.
Pokud vám nepřišlo, zkontrolujte si spamovou schránku.

Chci se přihlásit

Košík

Nákupní košík je prázdný.