Prospěšné účinky veganské stravy

Prospěšné účinky veganské stravy

04.01. 2021 | Bioseriál

Sdílejte

Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest

V jarním čísle Dobrot jsme se v Bioseriálu věnovali úvahám, jaké ekologické, sociální a etické souvislosti má naše volba jídla, které kupujeme. Včetně takové věci jako je schopnost uživit lidstvo. A také jsme psali o tom, jak má vypadat vyvážená veganská strava. Dnes budeme mluvit o prospěšných účincích takové stravy. Dialog na toto téma spolu vedli Luba Chlumská, šéfredaktorka Dobrot, a Robert Žižka, který se zdravé výživě a zdravému životnímu stylu věnuje od roku 1995.

Vyznat se ve studiích

LCh: Téma veganství vzbuzuje často silné emoce a vyvolává zanícené diskuse. Proto jsme se již na začátku domluvili, že všechna tvrzení, která tu budeme uvádět, musejí být podložená vědeckými studiemi. Jenže co to znamená? Každý, kdo se o výživu zajímá, zná ten pocit zmatku, kdy se na něj valí často zcela protikladná tvrzení, přitom jsou to všechno výsledky studií. Jednou jsou vejce nebo červené maso velmi prospěšné, jindy úplně naopak. A tak skoro se vším. Čím se tedy řídit?

: Mnoho studií má natolik chybnou metodiku, že jejich závěry není prakticky možno brát vážně. Příčin to má několik, ale často jde o záměr. Svět odborných studií bohužel není imunní vůči různým ekonomickým tlakům a zájmům. Když v minulých desetiletích vznikla výživová doporučení ohledně konzumace většího objemu zeleniny a spíše malého objemu živočišných produktů, co následovalo později? Množství studií, které najednou živočišné produkty „rehabilitovaly“. Čím víc se světem odborných studií zabývám, tím víc jsem po pravdě zděšený. Lobbying různých potravinářských odvětví je velmi silný.

LCh: Také jistě hraje roli to, že na mnoha potravinách lze najít něco pozitivního, a právě to může studie pravdivě uvádět. Jenže z hlediska zdraví je důležité, jestli je daná potravina spíše prospěšná nebo spíše škodlivá celkově. Na jídlo je třeba nahlížet jako na celý balíček.

: Přesně tak. Pro běžného člověka je podle mě jen jeden způsob, jak se v tom všem vyznat. Najít si odborníka, který toto vše umí posoudit. Pro mě je takovým odborníkem americký lékař Michael Greger. Už více než deset let prochází s týmem spolupracovníků dosavadní studie na různá témata z oblasti výživy a chorob. Je to jeho hlavní činnost a nevím o nikom jiném, kdo by dělal to, co on. Toto považuji za přístup, který je seriózní a důvěryhodný.  

Proti cukrovce

LCh: Jak je to například s cukrovkou a rostlinnou stravou? Touto nemocí u nás trpí milion lidí, každý rok se přitom počet pacientů zvýší o dalších cca 20 tisíc. Již nyní se při diabetu doporučuje takzvaná racionální strava s trochou pohybu. Jak to vypadá, když se od této stravy lidé posunou k té čistě rostlinné? Z hlediska prevence i léčby?

: Zde mi připadá hodně vypovídající studie, která byla v roce 2013 uveřejněna v USA. Sledovala 89 000 lidí. Je v ní vidět, jak se mezi nimi lišil výskyt cukrovky podle toho, jak velké množství živočišných potravin jedli. Oproti průměrnému všežravci byl výskyt cukrovky u lidí se sníženou spotřebou masa nižší o 28 %, u lidí konzumujících ryby a mléčné výrobky + vejce o 51 %, u vegetariánů o 61 % a u veganů 78 %. Míra ochrany tedy postupně narůstala podle toho, jak byl podíl rostlinných potravin ve stravě vyšší. Velmi podobně ve studii vycházela i schopnost stravy upravit vysoký krevní tlak. Tato studie také ukazuje, že každý posun, který se člověku podaří, nese výsledky.
Co se týče už existujícího diabetu. Sám jsem se již před 22 lety zúčastnil v USA třídenního semináře pro diabetiky. Intervenovalo se čistě rostlinným jídelníčkem a půl- až třičtvrtěhodinovou procházkou po každém jídle. Většina účastníků mohla prakticky okamžitě snížit dávky léků na cukrovku na polovinu – a byli tam také takoví, kteří je během tři dnů mohli zcela vysadit. Klíčová přitom byla právě strava, jak dokládají další studie.

Nejen infarkt a mrtvice…

LCh: Jak je to u aterosklerózy, tedy onemocnění cév, které vede k infarktům a mrtvicím? Mám pocit, že se velmi málo mluví o faktu, že při vhodné stravě se aterosklerotický plak v cévách dá dokonce zmenšit, „rozpustit“. Tedy nejde jen o prevenci, ale i o nápravu už probíhajícího procesu.  

: Prevence je samozřejmě vždy mnohem účinnější. Ale již před třiceti lety prokázal Dean Ornish ve svém rok trvajícím experimentu, že ateroskleróza se dá zvrátit. Cévy účastníků studie se zprůchodňovaly, potíže ustupovaly. V Ornishově studii byla základem strava s nízkým podílem tuku společně se spoustou ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin a luštěnin, doprovázená pravidelnou chůzí a zvládnutím stresu. Později byly uskutečněny další studie, které tento efekt potvrzovaly. Zároveň se zkoumalo, který prvek byl nejsilnější – strava, pohyb, nebo zvládnutí stresu. Je to velmi zajímavé a komplikované téma, ale zdá se, že to je právě rostlinná strava, která hrála klíčovou roli. I když velmi důležité jsou samozřejmě i ty dva další aspekty.

… ale i telomery a zpomalení buněčného stárnutí

LCh: V této studii vědci také změřili, že u sledovaných lidí došlo k prodloužení telomer. Telomery jsou koncové části chromozomů, které se v průběhu stárnutí postupně zkracují. To pak ovlivní naše zdraví a délku života jako jedince. Dnes je již prokázané, že zkracování telomer může být zrychleno nebo zpomaleno právě naším životním stylem. Co přesně je na stravě založené na rostlinných potravinách tak ochranné?

: Vysoký obsah vlákniny, vitaminů a minerálů. Široké spektrum fytochemikálií, kterých dnes rozeznáváme okolo 12 000, jsou jen v rostlinných potravinách a pro život ve zdraví jsou nezbytné. Klíčovým však může být vyloučení nasycených tuků. Když nahradíte ve své stravě pouhé 1 % kalorií z nasycených tuků čímkoliv jiným, může vám to přidat takovou délku telomer, o kterou byste během 1 roku stárnutí přišli (je zajímavé, že výzkumníci vypočítali i to, o jak velkou část telomer můžeme přijít, když si dáme například porci šunky nebo párků…). Ale možná za to nemůže samotný nasycený tuk. Nasycené tuky mohou být jen ukazatel zvýšeného oxidačního stresu.
Dr. Greger to popisuje jako neustálý souboj. Zánět, oxidace a také zmíněný stres nám telomery zkracují. Náš antioxidační obranný systém, zdravá strava, ale i pohyb a zvládání stresu – to všechno telomery naopak prodlužuje.

LCh: To je dobře uchopitelná informace. Bohužel nežijeme v ideálním světě a jsou lidé, kterým strava s vysokým obsahem vlákniny nedělá dobře, namátkou mě napadají lidé se zánětlivými onemocněními střev. Potom jsou ti, kteří čistě rostlinný jídelníček nechtějí. Ve studiích je ale vidět, že každý posun tímto směrem má význam. 

: I kdybyste na své stravě nic nezměnili a jen přidali jedno jablko denně, bude to mít efekt. A pokud zvažujete, které živočišné potraviny vyřadit z jídelníčku jako první, určitě by to měly být uzeniny. Jakékoli, i ty takzvané dětské.

Lékaři a výživa

LCh: Všechny tyto poznatky se zdají být pro zdraví zásadní. Jsou lékaři dostatečně vzdělaní v oblasti výživy, aby mohli v tomto smyslu dělat u pacientů osvětu? Mění se něco k lepšímu?

: Ve velké většině případů jsou znalosti lékařů v oblasti výživy velmi povšechné. V roce 2007 však byla založena American College of Lifestyle Medicine, organizace zaměřující se na vzdělávání lékařů a zdravotníků ve zdravé výživě a zdravém životním stylu a etablování nového medicínského oboru, tzv. medicíny životního stylu. Lékaři a zdravotníci vyškolení v tomto oboru (v Evropě se dá zatím studovat pouze na univerzitě LUHS v litevském Kaunasu) dokáží intervenovat směrem k příčinám onemocnění. Tento přístup je velmi účinný a přináší úlevu od projevů řady onemocnění a snižování jejich průvodních rizik již v řádu dnů a týdnů. Po světě dnes vznikají národní pobočky této organizace. Raduji se z toho, že mohu stát u zrodu té naší: České společnosti pro medicínu životního stylu. 
 
Ing. Robert Žižka aktuálně dokončuje magisterské studium v oboru Medicína životního stylu.

Autor: Lubomíra Chlumská

Přihlášení

Tyto stránky jsou chráněny pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Žádný strach, na e-mail vám pošleme obratem nové heslo.
Pokud vám nepřišlo, zkontrolujte si spamovou schránku.

Chci se přihlásit

Košík

Nákupní košík je prázdný.