V ekologickém zemědělství se glyfosát nepoužívá. Ani 1 500 dalších běžně užívaných pesticidů.

V ekologickém zemědělství se glyfosát nepoužívá. Ani 1 500 dalších běžně užívaných pesticidů.

27.09. 2018 | Bioseriál

V posledních týdnech se intenzivně mluví o rizicích používání glyfosátu při pěstování plodin. Ministerstvo zemědělství zakázalo od roku 2019 jeho použití pro urychlení dozrávání rostlin, jiné užití však bude nadále povoleno. S glyfosátem, především ve formě Roundupu, také dál mohou bez omezení pracovat např. zelináři i zahrádkáři.

V ekologickém zemědělství je jakékoli použití glyfosátu a dalších pesticidů zakázáno. Spotřebitelé tedy mají k dispozici potraviny, které se s tímto pesticidem nesetkaly.

V České republice se ročně spotřebuje 750 tun glyfosátu. Používá se především u olejnin a obilovin, ale také při pěstování brambor nebo zeleniny. Oproti několika předchozím rokům jde o snížení objemu spotřeby, na druhou stranu je aktuální spotřeba téměř dvojnásobná oproti roku 2000. Používají ho přitom jak velkopěstitelé, tak třeba i drobní zemědělci, kteří svou produkci prodávají na farmářských trzích.

Aktuální informace o částečném zákazu používání glyfosátu je potěšitelná. Ředitel Country Life Otakar Jiránek však upozorňuje: „Je třeba si uvědomit, že jde jen o jednu z přibližně 1 500 látek, které se používají při pěstování a skladování konvenčních plodin. Byť jde o přípravek nejpoužívanější.“ Již dnes se ozývají hlasy, že zákaz jedné účinné látky (na kterou je právě upřena pozornost veřejnosti) může jednoduše vést k používání látky jiné. Podle Jiránka je dlouhodobě jediným smysluplným řešením taková forma zemědělství, která použití umělých postřiků a hnojiv minimalizuje nebo zcela eliminuje, což je v podstatě kontrolované ekologické zemědělství.

V ekologickém zemědělství je jakékoli použití glyfosátu striktně zakázáno, podobně jako použití zmíněných dalších 1 500 pesticidů. Nevnášet do životního prostředí umělé chemické látky je jedním z hlavních pilířů, na kterých ekozemědělství stojí. Smí se zde používat vybrané přípravky přírodního původu, při ochraně před chorobami se dbá na zdraví a odolnost pěstovaných rostlin, při práci s pleveli nastupují mechanické prostředky nebo ruční práce. „Takové potraviny jsou pak samozřejmě dražší. Ale my říkáme, že jejich cena je prostě jen spravedlivá. Běžné zemědělství může produkovat potraviny za nižší ceny s tím, že škody způsobené životnímu prostředí nebo případně lidskému zdraví zaplatí někde jinde někdo jiný.“

Zastánci používání pesticidů argumentují, že každá látka byla před svým schválením zkoumána z hlediska bezpečnosti pro lidské zdraví. U glyfosátu bezpečnost prokázána nebyla, Světová zdravotnická organizace jej považuje za pravděpodobný karcinogen, některé dlouhodobé vědecké studie jeho rakovinotvorný vliv jednoznačně prokázaly. Odborníci však upozorňují, že i látky považované za bezpečné mohou mít nepředvídatelné účinky, pokud na organizmus působí v kombinaci s jinými. Tento „koktejlový efekt“ je podle mnohých hlavním nebezpečím používání syntetických pesticidů v zemědělství.     

 

Přihlášení

Žádný strach, na e-mail vám pošleme obratem nové heslo.
Pokud vám nepřišlo, zkontrolujte si spamovou schránku.

Chci se přihlásit

Košík

Nákupní košík je prázdný.