Popis
Agávový sirup je zahuštěná šťáva z kaktusů agáve. Podle způsobu filtrace se vyrábí agávové sirupy tmavší či světlejší barvy. Odlišnost můžeme kromě barvy pozorovat i u chuti, neboť světle zbarvené sirupy mají neutrálnější chuť. I proto jsou používány spíše tam, kde je zapotřebí dodat pokrmům sladkost, ale zároveň nechcete ovlivnit chuť jídla. Světlý agávový sirup je velmi univerzální pomocník.
Naproti tomu tmavší agávové sirupy chutnají lehce do karalemova a jsou výborné pro ochucení kaší, ať už zvolíte jáhlovou, ovesnou či rýžovou, k doslazení raw dezertů, k ochucení smoothies či mléčných koktejlů.
Nezapomeňte, že sladivost agávového siripu je vysoká, proto jej můžete použít méně.
Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
Zajímá vás více o ekologickém zemědělství? Přečtěte si články v našem bioseriálu.
Sladí lépe než cukr a rozpustí se i za studena. Pár lžiček a vykouzlíte s ním džbánek parádní domácí limonády!
Agávový sirup je výborný do kaší, koktejlů, nákypů, při pečení i na výrobu džemů. Díky tomu, že se na rozdíl od ostatních sladidel dá snadno rozmíchat a rozpustit i za studena, se perfektně hodí na doslazení různých studených nápojů, jako je například ledový čaj, domácí limonáda apod.
Agávový sirup je zahuštěná šťáva z kaktusů agáve. Má jemnou a neutrální chuť i barvu. Jeho hustota je zhruba někde uprostřed mezi nejřidším a nejhustším sirupem. Agávový sirup je velmi univerzální pomocník.
Tipy na použití agávového sirupu:
- domácí zmrzliny
- ovocné želé z agaru
- tofu krém, puding
- domácí rostlinná mléka
- sušenky, bábovky, koláče, muffiny...
- podpora kynutých těst
- domácí limonáda, ledový čaj, smoothies
- marmelády, džemy
- dresink na salát - smíchejte agávový sirup, olivový olej, jablečný ocet a tamari omáčku
- karobová čokoláda - smíchejte agávový sirup, kakaové máslo a karobový prášek
- jahodový džem - recept je popsán na straně 6 v Dobrotách léto 2015
V Dobrotách zima 2015-16 jsme na straně 6-11 zpracovali velký přehled sirupů a vzájemné srovnání obsahu jednotlivých typů sladidel.
Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich bio kvalitu ocení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
Zajímá vás více o ekologickém zemědělství? Přečtěte si články v našem bioseriálu.
Složení
Agáve*. Může obsahovat stopy lepku. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělstvíSkladování
Skladujte v suchu a chladu. Chraňte před přímým slunečním zářením.